Barnappar

Vilka appar?

Det finns barnappar till nästan allt. Appar för att se vad som händer med barnet i magen och visar utvecklingen, både i och utanför. Appar som är designade för att utveckla dina barns finmotorik, hygien, potträning och appar för att ge trötta föräldrar 4 minuters tystnad och egentid. Självklart kan man diskutera om man verkligen behöver använda en skärm och appar till allt, och svaret är såklart nej. Dock kan det vara ett bra stöd och en rolig upplevelse tillsammans med dina barn, när det gäller skärmtid tror jag personligen att måttfullhet är nyckeln.

Jag har valt att länka till några av de appar jag använt, klicka på bilderna så kommer du till appen.

Innan vi går vidare till apparna vill jag passa på att tipsa om funktionen ”guidad åtkomst”. På iPhone, gå till ”inställningar” – ”allmänt” – ”hjälpmedel” – ”guidad åtkomst”. Då kan du välja att låsa knapparna så att de inte kan komma ur appen du är inne på, men ändå använda skärmen. I inställningarna kan du även välja att låsa skärmen om du vill.


Barnappar för att utveckla finmotorik

Sago mini jul

I appen ”Sago mini jul” får vi följa med hamstern, katten eller hunden och hjälp dem att bygga en snöborg, lasta snö och köra stora maskiner. I Sago Sagos nya app får man hjälpa en hamster att lasta snö, köra olika typer av stora maskiner och bygga en fantasifull snöborg

Sago Mini Friends

I denna app får ditt barn bland annat stifta bekantskap en katten Jinja, en hund som heter Harvey och fågeln Robin. ,  Tillsammans hitter de på spännande och saker (om man är 2-4 år)  Appen är designad för att träna dina barn i motorik, socialisation och turtagning. Den sistnämnda är kanske särskilt relevant för en tvilling.

Hygien och potträning

Borsta Tänderna

Skrutten borstar tänderna tillsammans med din barn. Man får en timer och man får hjälpa till att borsta Skruttens tänder.  Detta gör tandborstningen till ett ”rent” nöje snarare än en kontant strid.

Gotta Go! – potträning med färgglada monster

Appen är tänkt att hjälpa till med potträningen. Den går ut på att man först matar ett monster med olika godsaker så att dess mage växer och sedan får man hjälpa monstret att ”lasta av” på toaletten . När den förbrukade maten hamnat i toaletten får man hjälpa monstret torka sig och spola. Sista uppgiften är att hjälpa resterna hitta sin väg ner genom en avloppslabyrint. När man klarat det får man ge monstret high five och sedan börja om med ett nytt monster.

Bolibompadraken – Barnkanalen

Bolibok: Draken och tårttjuven

Bolibok: Draken och tårtjuven är en interaktiv bokapp för yngre barn med populära och välkända Bolibompadraken. Man får själv hjälpa till i berättelsen genom att trycka på olika saker på varje sida.

Bolibompa – TV-programmet


Den senaste appen från SVT heter Bolibompa.Appen Bolibompa innehåller tv-programmet i en barnvänlig spelare. Här finns även flera lärorika småspel där man bland annat lär känna bokstäverna i alfabetet. Appen innehåller både det dagsaktuella tv-programmet och flera tidigare avsnitt

Appar för barn och föräldrar

Storytel

Bildresultat för storytel app

 

 

 

 

Jag är ledsen att säga det… du kommer inte ha samma tid att lägga dig i soffan och läsa längre. Om du ska ta dig genom en bok under första året rekommenderar jag ljudformat.  Då kan du lyssna på dina långa promenader med barnvagnen (för att få barnen att somna) eller när du har ”egentid” och lagar mat, tvättar eller tömmer diskmaskinen.

Moment

moment

Även om en smartphone kan vara användbar och att det finns en uppsjö av appar för att underhålla, lära och leka så måste man ibland rannsaka sig själv. Hur mycket tid spenderar du framför skärmen på din telefon egentligen? Jag kan nästan slå vad om att det är mer än du tror. Ladda hem appen ”Moment” och se hur många gånger du plockar upp din telefon på en dag samt hur lång tid du spenderar framför skärmen, tid som du kunde valt att spendera med dina barn istället. Klicka på logon ovan för att läsa ytterligare recensioner om appen, eller kanske ännu bättre, lägg ner telefonen och gå och lek med barnen ett tag. Denna sidan kommer finnas kvar när barnen gått och lagt sig.


Att bli fler än väntat