Föräldrahacks

Föräldrahacks – tips för att göra föräldraskapet lättare

Föräldrahacks, eller lifehacks som de också kallas, är trix som underlättar att vara förälder. När man blir förälder ställs man ofta inför nya prövande situationer. Saker du inte tidigare ägnat en tanke är helt plötsligt väldigt centrala och du behöver ibland tänka om för att smidigt ta dig genom prövande situationer.

 

Pyssla

Ha i tre klickar med olika färger i en plastpåse med ziplock och tejpa upp på fönstret. Nu kan dina barn skapa en rad olika designer utan att bli det minsta kladdig (av fägen iaf).  Sätter du upp många olika påsar har dina barn underhållning i timmar och du kan lugnt njuta av en kopp kaffe medan du ser modern konst skapas.

”Förvaring”

Blås upp en pool inomhus så har du plötsligt en mysig lekhage med gott om utrymme för att pyssla på, eller  knalla runt och upptäcka världen på ett säkert sätt. Väggarna är dessutom mjuka att ramla mot om man mot förmodan skulle tappa balansen.

 

Ta ut en resesägn i trädgården och spänn ett överdragslakan över. På så sätt får ditt barn både skugga och ett skydd mot getingar och andra insekter, samtidigt som hen kan vara med och se på när du rensar ogräsRenhållning

Använd en klädroller för att städa upp allt glitter och mycket annat som kan bli kvar efter pyssel är oerhört tidsbesparande. Det är dessutom roligt nog för att barnen ska vilja göra jobbet själva.

 

Det kan vara svårt att veta hur mycket tvår man behöver. Använd gummiband för att förhindra att tvålen tar slut på tre dagar.

 

Om någon av dina barn mot förmodan skulle vara obevakat i två sekunder kan det framstå som en lysande idé att ta kritorna och måla om på väggarna i hemmet. När ”olyckan” varit framme är WD-40 (smörjmedel) den perfekta lösningen för kritborttagning. 

Skulle det vara så att någon valt att rita med kritor på trämöbler eller parketten så fungerar tandkräm utmärkt.parenthacks

Om man har tvillingar kan det lätt bli lite stökigt på rummet efter lek. För att få barnen att hjälpa till att med att röja kan man göra om städningen till en lek. Sätt en äggklocka på 3 minuter (beroende på hur stökigt det är) så får barnen tävla mot klockan. På så sätt blir röjningen till en riktig barnlek!

 

Ett sätt att slippa städa är att undvika att stöka till det. Använd fästena från babygymmet för att se till att leksakerna inte ramlar ner på golvet från barnstolen. Att kasta leksaker på golvet blir ganska fort en enformig lek som max hälften av de inblandade tycker är superkul. Jag tillhörde inte den hälften, men har ändå lekt leken otaliga gånger… I say ”No more”Klä på sig

föräldrahacks

Att få på sig rätt sko på rätt fot verkar vara något som är i princip omöjligt. Hjälp dina barn gen om att klippa ett klistermärke i tu och sätt dem i varsin sko. Nu kan ditt barn på ett enkelt sätt se vilken sko som ska vara var, dessutom är det ju coolt att gå runt med spider-man under fötterna!

När olyckan är framme

Skador

Skapa en kräm av bakpulver och vatten och applicera där flisan kommit in i huden. Täck över med ett plåster och låt vara några minuter, blandningen kommer att suga flisan och  ut sen är det bara att ta tag i den och plocka bort den. Man behöver alltså vaken pincett, smärta eller tårar. Jag tror dock att en glass efteråt behövs även om man väljer denna metod.

 

brännskada

Vinäger är bra till mycket mer än dressing… Om olyckan är framme och ditt barn bränner sig på något så ta en handduk och dränk i vinäger. Håll genast handduken mot brännskadan för att mildra smärtan och förebygga brännblåsor

.

Nappar

Att sluta med napp kan vara en jobbig historia, både för barnen och föräldrarna. Ett tips är att klippa av en liten bit av nappen varje gång den används. På så vis blir det en viss avvänjningsperiod under tiden nappen långsamt försvinner.

En annan lösning jag har läst om är att använda nagellack som är avsett för att sluta bita på naglarna. Då smakar nappen beskt och barnet kommer, i teorin iaf, inte längre associera nappen med något bra och mysigt och självmant välja att sluta. Jag skulle nog se till att inte pensla precis alla nappar direkt, ifall det inte går som det är tänkt…

Top hacks

best hack förälder

Är trött på att koka vatten varje gång du ska laga pasta till ungarna? Koka 25 liter i början av veckan, häll upp i lagom stora ziplock påsar och förvara det sen i frysen tills du behöver använda det…

hack ficklampa mobil

Om din telefon saknar ficklampa kan du ta en bild på solen, sen öppna bilden och använda skärmen som lampa. Jag har inte testat detta, men jag tänker att det borde fungera ganska bra, eller?


Inköpslista