Tvillingar i Film

Film med tvillingar

Jag har valt att dela fyra filmer som på olika sätt innehåller tvillingar. Det är ett visst spann, från en svensk dokumentär till skräckfilm från början av 80-talet.

Pangpang bröder(2011)

Gustav och Oskar är tvillingar, trotts det är de så olika som två personer kan vara. Under 53 scener i kronologisk ordning får vi följa brödernas uppväxt från 9- till 19års ålder. Den långa tidsperioden och faktumet att regissören är släkt med pojkarna gör att skildringen av deras liv blir väldigt personlig och gripande. Pangpang bröder är en film som handlar om att lämna barndomen bakom sig.The shining (1980)

En sak är säker, det görs få filmer som håller samma höga kvalitet som ”The shining”. En familj beger sig till ett isolerat hotel som är övergivet under vintern. Där har fadern (Jack Nicholson)  har fått jobb som vaktmästare. Snart visar det sig att ondskefulla krafter påverkar fadern att utföra våldsamma dåd, samtidigt som hans son besitter övernaturliga krafter som gör att han kan se bilder av fruktansvärda händelser både från det förflutna och framtiden. Det verkar dessutom som och kan kommunicera… med något… Detta är inte en film för den lättskrämde. Vad har den med tvillingar att göra? Du får väl se…Twins (1988)

Detta är inte den bästa filmen i listan, men hur kan man skapa en lista på film om tvillingar utan at ha med filmen ”Twins”? Det handlar om en man (Arnold Schwarzenegger) som i vuxen ålder får reda på att han har en tvillingbror. Han ger sig självklart ut och letar och finner snart sin halvbror (Danny Devito). Bröderna är varandras motsatser och vi får följa dem genom en rad ”spännande” äventyr.

Man kan tänka sig att detta är en film som kan passa en söndag när det regnar och blåser, man får vad man förväntar sig från en komedi från 1988.Legend (2015)

En berättelse baserad på en sann historia skildrar livet för de identiska tvillingarna och gangstrarna Ronald och Reginald. I sin jakt på pengar och respekt terroriserar de London under 60-talet.


Lästips